Innoveins verbindt plant en techniek

Innoveins verbindt plant en techniek

Het ecosysteem dat succesvolle agrofood marktinnovaties op de markt introduceert heeft haar intrede gedaan. Door bekendmaking van de naam Innoveins en een ondertekende samenwerkingsovereenkomst door de initiatiefnemers komt de publiek-private organisatie op stoom. Beoogd is om het geïnitieerde tuinbouw en research development lab te vestigen op Brightlands Campus Greenport Venlo, het voormalige Floriadeterrein.

Innoveins is een initiatief van de drie Limburgse ondernemers Botany, Blue Engineering en Bluehub, in samenwerking met de Provincie Limburg. De organisatie omvat een ecosysteem dat innovaties voortbrengt in de agrofood, door een verbinding met de high tech sector te maken. Business development zorgt ervoor dat de innovaties sneller, goedkoper en beter de markt zullen betreden.

“Door Innoveins leveren we een bijdrage aan het wereldvoedselprobleem. In 2050 zijn er 9 miljard mensen en met de huidige productietechnieken gaan we het niet redden om aan de voedselbehoefte te voldoen. Daarom zijn er innovaties nodig in de agrofood”, aldus Peter Korsten, mede-eigenaar van Botany en initiatiefnemer van Innoveins. Jeroen Rondeel, eigenaar van Blue Engineering vult aan: “Door met onze technologische knowhow te kijken naar uitdagingen binnen de agrofood kom je samen tot baanbrekende innovaties.” Bart Verlegh, evenals initiatiefnemer van Innoveins en eigenaar van strategisch marketingbureau Bluehub concludeert: “Door sociale innovatie toe te passen, die voor 75% verantwoordelijk is voor succesvolle innovaties, stimuleren we samen de Noord-Limburgse en zelfs bredere economie.”

Het ecosysteem werkt met zogenoemde innovatieclusters waar bedrijven en organisaties samen werken aan specifieke innovatiethema’s als robotisering, sensoring, zaadtechnologie, waterzuivering en urban farming. Twan Beurskens, gedeputeerde voor Economie en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg, benadrukt de noodzaak van dit initiatief: “Innoveins staat aan de basis van vernieuwing en transformatie in de agrofood. Dit is hard nodig en stimuleert de economie in onze provincie. Daarnaast helpt het ons klaar te stomen voor de toekomst. De Brightlands Campus Greenport Venlo zal hiervoor het centrum zijn van innovatie in de agribusiness en gezonde voeding.”

Brightlands Campus Greenport

Op Brightlands Campus Greenport Venlo draait alles om gezonde voeding. Vernieuwers uit bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs werken hier samen aan innovaties op het gebied van gezonde voeding, kweken en telen, alternatieve grondstoffen en voedingsbronnen. Het campusterrein is volop in ontwikkeling: naast de al aanwezige R&D-faciliteiten in en om de VillaFlora en de Innovatoren, vestigen zich de komende maanden diverse ondernemers en realiseert de Universiteit Maastricht nog dit jaar diverse laboratoriumfaciliteiten. Natuurlijk zijn er nauwe verbindingen met de andere Limburgse Brightlands campussen, die samen staan voor een innovatieregio waar onderzoekers en ondernemers de grote uitdagingen op het gebied van materialen, gezondheid en voeding aangaan.