Positieve resultaten trekproef PulseForm

John Lee (23) studeert Werktuigbouwkunde aan de Fontys in Eindhoven, zit in zijn vierde jaar en loopt stage bij Blue Engineering.

“De stageopdracht die ik van Blue Engineering heb gekregen is om verschillende verbindingstechnieken met elkaar te vergelijken - lijmen, lassen, solderen - en ze te vergelijken met Pulseform. Daaruit kan ik onderzoeken wat de voor en nadelen zijn van Pulseform t.o.v. de huidige technieken. De opdracht sluit goed aan bij mijn studie maar ik vind het vooral interessant omdat je een stukje bijdraagt aan duurzaamheid en stuk innovatie. Dit was voor mij ook de reden om voor Blue Engineering te kiezen.”

Wat zien we hier John?

Voor Pulseform* hebben we een trekproef uitgevoerd. Deze machine is een trekbank en het doel van de trekbank is om staven uit elkaar te trekken. Dit kan met verschillende materialen met als doel om te kijken hoe sterk een materiaal soort is. Met Pulseform hebben we een trekstaaf gemaakt waarbij we aluminium en carbon met elkaar hebben verbonden. Middels deze proef hebben we de kracht van de verbinding getoetst.

Wat zijn de resultaten?

In eerste instantie hebben twee series gemaakt, twee verschillende soorten trekstaven. Een daarvan is gepulsed op 2500 volt en de andere op 3000 volt. We verwachten dat de trekstaaf die op 3000 volt gepulsed is een sterkere verbinding heeft. De eerste resultaten indiceren dat dit inderdaad zo is.

En nu?

De vervolgstap is om te onderzoeken waar het optimum ligt. We willen graag de volgende vraag beantwoorden: met welk voltage moeten we pulsen om een zo sterk mogelijke verbinding te realiseren.  Op dit moment zijn we de resultaten aan het analyseren. Vervolgens gaan we nieuwe trekstaven pulsen. We kijken wat de verschillende variabelen zijn en spelen daarmee om bepaalde variabelen weer uit te kunnen sluiten.

Test je ook nog andere materialen buiten carbon gecombineerd met aluminium?

Op dit moment beperken we ons tot deze twee materialen om focus te houden. Daarnaast denken we dat juist deze materiaal combinatie erg interessant is, met name voor de automotive industrie. Daar zijn ze vooral opzoek naar stevige constructies die ook licht zijn. Deze combinatie is lastig te vinden omdat met huidige technieken je of inlevert op sterkte of inlevert op gewicht. Met deze twee materialen, verbonden door Pulseform, hoef je niet te kiezen!

* Pulseform past elektromagnetische pulsetechnologie toe om te verbinden, vervormen en verplaatsen. Een bestaande technologie die in een andere context compleet nieuwe mogelijkheden biedt.