Telefoon zonder batterij

We inspireren je graag met case 4 van de Blue Economy, die gaat over het vervangen van iets door niets. Blue Economy is er dol op! Want waarom zouden we het onszelf moeilijk maken en schaarse grondstoffen en zware metalen gebruiken als we met niets hetzelfde resultaat kunnen bereiken?

Kleinschalige energiestromen

Wat is het idee? In de natuur zijn er vele vormen van energie te vinden, maar in tegenstelling tot onze menselijke oplossingen zoekt de natuur het niet in grootschalig. Wat als wij dat ook zouden doen? Zouden we kleine energiestromen wellicht direct kunnen gebruiken? Of als we dan toch energie moeten opslaan, zouden we dat kleinschalig kunnen doen met natuurkundige principes die niet vervuilen, zoals temperatuurverschillen, hoogteverschillen, vliegwielen, etc?

Geluidsgolven

Peter Spies en zijn collega’s van het Fraunhofer Instituut in Duitsland heeft een mobiele telefoon ontworpen die werkt zonder batterijen. Het temperatuurverschil tussen lichaam en telefoon geeft voldoende energie om de telefoon stand-by te houden. De geluidsgolven van de stem worden door piezo-elektronica omgezet in elektrische stroom die de telefoon energie geeft zolang we praten.

Open source

In case 4 worden nog meer toepassingen van het gebruik van lichaamswarmte genoemd, variërend van pacemakers tot gehoorapparaten. De vervanging van een batterij door geen batterij is reëel. En doordat deze basistechnologie open source beschikbaar is, biedt deze een kans voor ondernemers, die toepassingen bedenken met deze technologie. Als je ideeën hebt over deze technologie en mogelijke toepassingen, neem contact met ons op.

Download de complete Blue Economy case here.

Voor meer inspiratie over duurzame materialen, processtromen die elkaar versterken en business cases die bijdragen aan een blauwe economie, bezoek de website van the Blue Economy

Foto via www.sync.nl

Blue Engineering inspired door Blue Economy

Geschreven door Désirée Driesenaar, Blue Economy expert