Silk can only cut hair, never the skin

We inspireren je graag met case 7 van de Blue Economy, die gaat over het vervangen van titaan door zijde. Wat? Titaan en zijde, die materialen hebben toch niets gemeen? Nou, meer dan je denkt… Professor Fritz Vollrath en de Silk Group at Oxford University (UK) bestuderen natuurlijke polymeren geproduceerd door bijen, mieren, mosselen, spinnen en motten. Sommige spinnen produceren een zijde die sterker is dan titaan (Ti). Prof. Volrath heeft aangetoond dat dezelfde sterkte kan worden bereikt met zijde van de zijderups puur door tijdens het verwerkingsproces druk en vocht te reguleren.

MEDISCHE TOEPASSING ZIJDE

De zijderups leeft in de moerbeiboom, die niet alleen rijk is aan vruchten, maar ook een grote bijdrage levert aan de opbouw van een vruchtbare bodemtoplaag. Deze laatste eigenschap is de oorspronkelijke reden voor de Chinezen om de boom zo’n 5.000 jaar geleden in grote aantallen te planten. Zijde als materiaal voor textiel kan niet meer concurreren met synthetische stoffen, maar Blue Economy vindt dat het tijd is voor een herintroductie van het materiaal voor andere doeleinden. Zo wordt zijde niet afgestoten door ons lichaam en is het dus zeer geschikt als materiaal voor hechtdraden en protheses. Als de ruwe zijde wordt geoogst via de traditionele manier zoals in Bhutan, wordt de rups niet gekookt wat meteen een nieuwe kijk geeft op ethische waarden in agricultuur.

ZIJDE VOOR SCHEERMESJES

Een zijde zo sterk als Ti heeft nog meer toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld als scheermesje. Scheermesjes worden nu gemaakt van roestvrij staal (RVS) met Ti, een geschatte 100.000 ton van deze waardevolle metalen belandt nu op de afvalberg. De hoeveelheid metalen in de scheermesjes is met 20% gedaald in de ruim honderd jaar sinds Mr. Gillette de eerste scheermesjes op de markt bracht. Maar de hoeveelheid metaal neemt toch toe omdat er eerst met een enkel mesje werd geschoren, nu met dubbele, driedubbele of zelfs vijf mesjes tegelijk om een glad resultaat te verkrijgen.

ZIJDE STERK ALS TITAAN

De grote spelers in deze markt, Gillette, Schick en BIC, zullen hun cash cow niet snel slachten en proberen alleen maar meer mesjes te slijten. Maar de business case voor scheermesjes van zijde is zo anders, dat er zeker potentieel in zit. Het feit dat zijde alleen haar snijdt, geen huid, maakt de marketing eenvoudig. Wie pakt de handschoen op en gaat met zijde als materiaal voor scheermesjes aan de slag? Of wie bedenkt andere toepassingen voor zijde zo sterk als titaan? Bij Blue Engineering verwelkomen we graag technische doeners met slimme ideeën. Neem gerust contact met ons op.

Download de complete Blue Economy case here.

Voor meer inspiratie over duurzame materialen, processtromen die elkaar versterken en business cases die bijdragen aan een blauwe economie, bezoek de website van the Blue Economy.

Image via zaplog.nl.

Geschreven door Désirée Driesenaar, Blue Economy expert