Op insecten geïnspireerde microbot is de toekomst

Sarah (Micro Roboticist) en haar team bestuderen de bewegingen en het lichaam van insecten zoals mieren en kakkerlakken met als doel om microrobots te maken met dezelfde kracht, mobiliteit en sensitiviteit ten dienst van de mensheid. Het is verbazingwekkend hoe sommige insecten tot wel 100x hun lengte hoog kunnen springen of hoe kakkerlakken over schijnbaar onbegaanbaar terrein eenvoudig aan de andere kant komen.

OP INSECTEN GEÏNSPIREERDE MICROROBOT

Sarah en haar team zijn in staat gebleken om diverse mechanismen van insecten na te bouwen en te engineren in een microrobot van 1 bij 1 cm. Zij hebben o.a. hard en zacht siliconenmateriaal gecombineerd om een minuscuul springmechanisme te creëren vergelijkbaar met het mechanisme van een insect. En dat zonder gebruik te maken van motoren of andersoortig vermogen. Voor het autonoom laten bewegen van een robot, hebben Sarah en haar team motoren ontwikkeld op basis van magnetische velden. Daarmee kan deze robot 10 cm per seconde lopen, wat 10x de eigen lengte is en indrukwekkend voor zo’n kleine robot.

VEEL TOEKOMST OP BASIS VAN BIOMIMICRY

Naast deze op de natuur geïnspireerde vernieuwingen (ook wel Biomimicry genoemd), zoeken Sarah en haar team naar allerlei mogelijkheden om steeds kleiner wordende micro-robots te maken die de mensheid kunnen helpen. Sarah noemt een aantal vooruitstrevende gedachten, zoals het zoeken naar slachtoffers na een aardbeving, ondersteuning van microrobots bij ziekenhuis-operaties of microrobots op de bouwtechnieken van termieten geïnspireerde termietenheuvels mee helpen bouwen.

ENGINEERING-CHALLENGE: ZIJDE ALS VARIANT OP TITAAN

Sarah eindigt haar TED Talk met de opmerking dat er nog steeds veel werk te verzetten is, en doet daarmee ook een oproep aan ons om mee te denken. Voor Blue Engineering is deze talk een bevestiging dat kijken naar insecten en andere vormen van Biomimicry echt kan helpen. Zelf kijken we reeds met zeer veel interesse naar spinnenzijde: enorme spankracht, sterk, soepel, biologisch afbreekbaar en sterker dan titaan. We schreven er eerder al een blog over. Er is al eerder onderzoek naar gedaan, maar er is nog geen succesvol op spinnenzijde geïnspireerd product voor ontworpen. Wie pakt deze engineering-uitdaging met ons op?

Geschreven door: Bart Verlegh, marketing professional

De TED-talk waar we nu over schrijven is deze: Sarah Bergbreiter: Why I make robots the size of a grain of rice (TEDYouth, november 2014).