Mechanica, software en electronica ontmoeten elkaar met de kans-band

Blue Engineering zet haar technische kennis in om vraagstukken op te lossen en met de klant mee te denken over innovaties die de wereld een stukje beter maken. Met de vraag om een polshorloge of armband te ontwikkelen, welke voorzien is van een GPS volgsysteem en niet te verwijderen is, kwam Topaze op 7 november bij Blue Engineering. Na het brainstormen over eerste idee├źn tijdens een pitch bij Open Brains zijn onze engineers met het concept aan de slag gegaan.

De band wordt ingezet bij jongeren die uit de detentie of jeugdzorg komen. In plaats van de jongeren af te sluiten van de maatschappij of te controleren middels een enkelband, re-integreren de jongeren met de band sneller. Daarom noemen we deze band: de kans-band. De kans-band moet kunnen aangeven waar de drager zich bevindt, of de band nog steeds verbonden is en tegelijkertijd geen controlerend gevoel geven of direct herkenbaar zijn (zoals een enkelband).

De band werkt, middels een low energy blue tooth verbinding, samen met een smartphone. De kans-band geeft op een ingestelde tijdsinterval een signaal aan de app dat de band in de buurt is van de smartphone en dat de band nog aanwezig is bij de drager. Wanneer de band is afgedaan of de band is niet in de buurt van de smartphone is, geeft de app een melding naar het volgsysteem en kan er gepaste actie ondernomen worden.

De band hebben we in een korte tijd kunnen maken door kennis van miniaturisatie en 3D printen samen te voegen met standaard componenten, zo is er binnen zes weken een werkend product ontstaan. Doordat Blue Engineering alle expertises die benodigd zijn in huis heeft, software/elektronica/mechanisch design, zijn we in staat in een korte tijd een idee naar een werkend product te transformeren.