LCA Case: WRAPIX

Met LCA naar een onderbouwde duurzaamheidsclaim

WRAPIX®

Sterko BV is een producent en leverancier van professionele disposables voor de kappers- en beauty branche. Kappers gebruiken bij het kleuren van haar voorgesneden vellen. Dit wordt momenteel vaak met aluminiumfolie gedaan maar Sterko BV heeft een duurzaam alternatief: WRAPIX®. Dit zijn gecoate vellen papier. Maar hoeveel beter is dit product nou dan de klassieke aluminiumfolie? Welk product heeft een minder grote impact op het milieu? Sterko BV wilde op deze vraag een onderbouwd antwoord kunnen geven. Door het uitvoeren van een LCA heeft Blue Engineering dat antwoord kunnen onderbouwen.

Productvergelijking

Middels een LCA heeft Blue Engineering een röntgenfoto gemaakt van de duurzaamheidsprestaties van de twee producten. LCA staat voor Life Cycle Assessment. Het is een methode om een product, dienst of proces volledig te ontleden. Van productiefase tot gebruikersfase tot afvalfase. Per fase wordt er gekwantificeerd op basis van grondstoffen, energie en afval, en belangrijk: wat daarmee gebeurt. Wordt het gestort, verband of gerecycled? Gezien de vellen niet hergebruikt mogen worden vanwege de verfresten is de scope van de analyse beperkt tot cradle to gate.

Resultaten

De belangrijkste bevindingen zijn gedaan in het gebruik van grondstoffen. Het gebruik van papier en de bewerking van het papier met een coating heeft een minder grote impact op het milieu dan aluminiumvellen. Dit komt met name doordat het verwerken van de grondstof aluminiumerts (ofwel bauxiet) naar folie meer stappen en hogere temperaturen nodig heeft en daardoor meer energie verbruikt. Hieruit kan er geconcludeerd worden dat de CO2 uitstoot van de WRAPIX® vellen veel minder is. Ook zijn er winsten op het gebied van het gebruik van vers water, is er minder uitstoot van verzurende stoffen – zoals zwaveldioxide of ammoniak - en minder uitstoot van meststoffen zoals fosfaten en nitraten. Al met al kan er overtuigend geconcludeerd worden dat de WRAPIX® inderdaad een duurzaam alternatief is op de aluminiumvellen.

Conclusie

WRAPIX® heeft drie verschillende varianten vellen, die alle drie een andere dikte hebben. Hoe dunner en lichter het vel, hoe kleiner de impact op het milieu, omdat er per behandeling een bepaald oppervlak wordt gebruikt. Op basis van de LCA hebben we de volgende conclusies kunnen trekken:

Wrapix®2 gebruiken betekent 81% minder CO2 uitstoot en heeft daarmee 5.3 keer minder impact op het milieu dan aluminium folie.

Wrapix®3 gebruiken betekent 76% minder CO2 uitstoot en heeft daarmee 4.2 keer minder impact op het milieu dan aluminium folie.

Wrapix®5 gebruiken betekent 65% minder CO2 uitstoot en heeft daarmee 2.9 keer minder impact op het milieu dan aluminium folie.

Heb jij een duurzaamheidsambitie?

Het kriebelende gevoel dat er ergens binnen het bedrijf nog winst te behalen valt maar je kunt niet echt je vinger opleggen? Of moet je veranderen vanwege wet- en regelgeving maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Bel ons vooral voor een vrijblijvende intake en dan kunnen we kijken of De Blue Approach een oplossing kan bieden.

Neem voor meer informatie contact op met:

Jeroen Rondeel

j.rondeel@blue-engineering.nl

+31 (0)6 20 40 06 54