Kleuren zonder pigment

De natuur vindt fascinerende oplossingen en een voorbeeld hiervan is hoe de natuur kleuren maakt. Wij maken kleuren met pigment. Meestal komen hier chemie en zware metalen bij te pas.

Blokkeren of doorlaten

De natuur doet dat anders. De meest prachtige vlinders, insecten en vogels krijgen kleur doordat ze optiek gebruiken om bepaalde kleuren te blokkeren of door te laten. Professor Andrew Parker van Oxford University bestudeerde de geschiedenis van licht, ogen en kleuren en in het Natural History Museum in Londen heeft hij een collectie van meer dan een miljoen insecten in de meest uiteenlopende schitterende kleuren. Geen van deze kleuren zijn gemaakt met pigment.

Innovatie zonder grenzen

Andrew Parker begrijpt hoe vlinders en vogels hun kleuren maken en reproduceert deze methoden in textiel, glas en cosmetica. Het is een prachtig, competitief alternatief voor pigmenten. En aangezien bijna alles in onze wereld te maken heeft met kleur, is het een innovatie die over de grenzen van alle sectoren heen gaat. Elke industrie heeft hier baat bij.

Ondernemerschap

De technologie is er en in combinatie met bijvoorbeeld de bioplastics van Novamont kan de verpakkingswereld rigoureus worden hervormd. Wat nu nodig is zijn de ondernemers om deze technologie te vertalen naar de niches van de industrie. Inspireert dit je? Wil je erover verder praten? Neem dan vooral contact met ons op. Met behulp van dit soort techniek creëren we samen een betere wereld. We’re on a mission!

Hier kun je de complete casebeschrijving lezen en downloaden: Case 8: kleuren zonder pigment

Foto: feelgrafix.com