Internet of things leidt tot groeiende noodzaak aan smart engineering

SMART ENGINEERING

De recentelijk gewonnen Blue Pitch Smart Mug – een drinkbeker die meet hoeveel er gedronken wordt, wat de temperatuur is van het drankje, etc. – en Smart Robotics – bewoner van de HighTechPlaza in Eindhoven met een slimme robot die volledig autonoom meedraait in de productieprocessen in de logistiek en productie – , zijn er kleine voorbeelden van. Maar zo zijn er natuurlijk veel meer, vooral nu nog, consumentenproducten die langzaam slimmer worden. Deze trend noemt met Internet of Things, en wij voegen daar graag Smart Engineering aan toe: de engineering competentie die zich begeeft tussen mechanische en mechatronische componenten met elkaar laat communiceren, data interpreteert en machines optimaler laat werken.

Wanneer men het over succesvolle startups heeft, dan wordt er vooral gesproken over startups zoals Über of Aribnb. Deze software-gedreven startups groeien hard, en vele experts hebben het over meerdere web- en app startups. Een andere grote innovatiegolf die misschien nog wel veel belangrijker is, is de hardware-gedreven startups die hardware – machines en apparaten – smart maken.

INSPIRED BY ZELFRIJDENDE AUTO’S

Het voorbeeld dat ons enorm inspireert is de zelfrijdende auto. Veel actiegroepen en overheden hebben commentaar op de zelfrijdende auto. Hij zou te gevaarlijk zijn, ongelukken veroorzaken etc. Wanneer je de TED Talk van Chris Urmson – how a driverless car sees the road bekijkt, ontstaat er echter een rigoureus ander beeld.

De zelfrijdende auto die Google ontwikkeld heeft, lijkt in alle opzichten veiliger en beter voor de omgeving. Hij anticipeert beter op verkeerssituaties, maakt minder ongelukken dan menselijke bestuurders en maakt reizen een stuk efficiënter voor reizigers; zij kunnen zich steeds meer op andere zaken focussen. Natuurlijk moet er nog veel gebeuren wil de zelfrijdende auto echt mainstream worden, maar de engineering kwaliteit en het technisch vernuft dat nu al in de auto zit is grensverleggend.

THE NEXT BIG WAVE!

Het smart maken van consumentenproducten en machines en apparaten is een volgende golf waar Blue Engineering reeds intensief mee bezig is. Als je alle beperkingen eens naast je neerlegt en nadenkt wat het smart maken van bijvoorbeeld machines in de primaire sector allemaal wel niet kan opleveren, is dat enorm. Bijvoorbeeld, extreem snel kunnen anticiperen op de impact van het weer op de (vruchtbaarheid van de) grond, op groenten, sierteelt, fruitbomen etc. Of hoeveel efficiënter de zorg wordt wanneer de Smart Mug succesvol gelanceerd wordt in de zorg & welzijnssector. Dit maakt het vocht toedienen bij ouderen en minder validen een stuk betrouwbaarder, evenals de registratie ervan. Dit gaat bovendien een stuk sneller, waardoor dit weer tijd bespaart voor verplegers en verzorgers.

Wij dagen u uit. Kijk eens naar de apparaten in uw huis of in uw productiehal. Hoe registreert en rapporteert u data? Wat kan efficiënter? Wat kan betrouwbaarder? In principe kan elke machine slimmer gemaakt worden, u moet alleen wel de kansen zien.

Bart Verlegh, marketing professional