Booming Plasma

Plasma is booming. Nieuwe toepassingen binnen de biologische wereld en industriële industrie zorgen ervoor dat, de tot noch toe relatief onbekende, plasma technologie steeds meer aandacht krijgt. En terecht! Menno Lauret van Bright Society werkt momenteel aan dit onderwerp binnen Blue Engineering en legt uit wat plasma eigenlijk is, wat voor fantastische toepassingen het heeft en wat Blue Engineering hiermee wilt.

Dus.. wat is Plasma eigenlijk?

Je hebt normaal gesproken drie aggregatietoestanden: vast, vloeibaar en gas. Wanneer je gas neemt en er een flink elektrisch veld op zet, dan splitsen de atomen zich op in ionen en elektroden. Je krijgt dan plasma, de vierde toestand van materie. Door dit proces kun je een gasachtig plasma krijgen met lage tot hele hoge temperaturen, tot wel 100 miljoen graden. Wanneer je elektriciteit door plasma laat lopen onstaat er licht. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de TL buis, door de twee ijzeren uiteinden waar de stroom op binnenkomt, loopt er door het gas in de buis elektriciteit, waardoor het licht gaat geven. Een ander voorbeeld van een plasma is de zon.

Wat kun je ermee?

Plasma is nog een redelijk nieuw concept, de meeste ontdekkingen stammen uit de 20e eeuw en vele nieuwe medische en biologische toepassingen zijn pas de laatste jaren ontdekt. Het mooie eraan is dat je er heel veel mee kunt, soms hele onverwachte dingen. De laatste jaren zijn ze erachter gekomen dat je plasma ook op kamertemperatuur kunt gebruiken. Op deze wijze kun je plasma inzetten om bijvoorbeeld wonden te ontsmetten en herstel te stimuleren. Ook kun je afvalstromen, vervuild gas, omzetten in schone gassen. Daarnaast wordt plasma veelal gebruikt om coating aan te brengen op producten, zoals bijvoorbeeld een autowiel.

Wat doet Blue Engineering met Plasma?

Blue Engineering heeft een geavanceerde en flexibele machine waarmee een coating middels plasma op producten aangebracht kan worden. Het grote voordeel hiervan is dat je nettere, dunnere en gladdere lagen kunt aanbrengen dan met traditionele processen. Zelfs op heel kleine schaal. De coating zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder wrijving plaatsvindt waardoor energieverbruik en slijtage verminderen. Daarnaast kan het beter bestand zijn tegen invloeden van buiten af, waardoor het product dus ook niet roest. Deze coating kan ook op zeer kleine en precieze schaal toegebracht worden, denk aan chips.

Een ‘Blauwe Techniek’

Veel plasma toepassingen verbruikt minder energie en geven minder afvalstoffen dan conventionele technieken. Doordat de coating op zichzelf voor minder wrijving en slijtage zorgt, kan het energieverbruik teruggedrongen worden en het vervangen van het product uitgesteld worden. Daarnaast kan plasma dus vervuilende stoffen uit gas halen. Een echte ‘blauwe techniek!

What’s next?

Op dit moment is Menno aan de slag met Blue Engineering om de machine ‘fully operational’ te krijgen. Rond deze machine wil Blue Engineering een kenniscentrum over plasma toepassingen creëren. Bedrijven kunnen de machine gebruiken om testen uit te voeren en de toepasbaarheid van plasma te onderzoeken. Daarnaast wordt er vooral gezocht naar toepassingen bij Agro Food en de mogelijkheid om ook in deze sector een verschil te kunnen maken.

Heb je ideeën hoe Plasma in Agro Food toegepast kan worden? Heb je producten die je gecoat wil hebben of wilt testen met de plasma machine? Neem dan contact op met ons.

Over Menno Lauret

Menno heeft ervaring met het regelen van kernfusie plasma’s. Plasma’s die 100 miljoen graden heet zijn en eigenlijk de zon nabootsen op aarde. Uit een kleine hoeveelheid zeewater kan hiermee energie gemaakt worden zonder afvalstoffen en zonder langdurig radio actief afval te maken. Het eindresultaat is helium, er is dus geen carbon dioxide aanwezig en daarmee ook geen broeikasgassen.

Menno heeft een achtergrond werktuigbouwkunde, natuurkunde en regeltechniek en is gepromoveerd bij TU/e en FOM-DIFFER, The Dutch Institute for Fundamental Energy Research, met de focus op plasma technologie.