Bezoek Differ

Bezoek Differ

DIFFER (Dutch Institute For Fundamental Energy Research) bestaat 60 jaar. Ter gelegenheid van dit evenement was er een symposium. De gastsprekers spraken over de twee hoofdonderwerpen van het instituut: kernfusie en solar fuels. Daarnaast was er een lab tour. We hadden toestemming om foto’s te maken van de opstellingen. In deze opstellingen worden metalen beschoten met plasma om de interactie bij reactorwanden te bestuderen.

Wat betreft kernfusie ging er voor mij een wereld open. Ik dacht dat het nog wel 100 jaar zou duren tot er duidelijk zou zijn of de technologie gaat werken. Volgens de roadmap van ITER en DEMO is er rond 2050 een werkende fusie powerplant. Begin 2030 wordt begonnen met de bouw van DEMO. De kans is reëel dat wij in ons leven de transitie naar kernfusie nog gaan mee maken.

Het instituut zelf doet onderzoek naar de interactie tussen plasma en de reactorwand, en de modellering van plasma.. Met de software en hardware die we bij Blue Engineering gebruiken kun je 1 seconde kernfusie reactor simuleren met 1 jaar rekentijd. Met de modellen van DIFFER kun je met 1 dag rekentijd 1 seconde reactor simuleren. Met gebruik van neurale netwerken kun je 1 seconde reactortijd berekenen met 1 seconde rekentijd.

Op gebied van solar fuels doet DIFFER onderzoek naar generatie van waterstof en brandstoffen. Er waren gave lectures over de ontwikkelingen om brandstof direct uit CO2 te halen en het verbeteren van materialen van brandstofcellen.