EEN REVOLUTIONAIRE 3D PRINTING TECHNOLOGIE

Joseph DeSimone (Chemicus en Materiaalkundige) en zijn team presenteren tijdens deze TEDtalk een revolutionaire 3D printing; vervulllen zij hiermee het enorme potentieel van 3d printing? Joseph en zijn team lieten zich inspireren door de T-1000 robot uit de film Terminator 2 en stelden zichzelf de vraag: kunnen wij met een 3D printer in realtime ook een object uit een plas laten oprijzen zonder afval te genereren (zoals de T-1000)?

Het antwoord is ja. Samen met zijn team heeft Joseph een 3D printer ontwikkeld, met een proces dat zij CLIP (Continues Liquid Interface Production) noemen. Door licht en zuurstof (elkaars tegenpolen vanuit chemisch oogpunt) gezamenlijk in te zetten, vindt het proces de balans tussen het verharden en het vloeibaar houden van bijvoorbeeld kunststof. Daardoor kan de 3D printer veel complexere structuren op een veel gedetailleerdere wijze creëren, elimineert het laag-voor-laag (2D) printproces van conventionele 3D printers en is er meer mogelijk qua materiaaltoepassing. Tot slot kan het 25 tot 100x sneller printen dan traditionele 3D printers. Hierdoor is deze technologie in staat om huidige productieprocessen volledig te veranderen.

TED-Talk Joseph DeSimone: What if 3D printing was 100x faster? (TED, maart 2015).

DESIGN FOR 3D PRINTING ENGINEERS

Joseph DeSimone eindigt zijn talk met een oproep aan designers en engineers om het potentieel van deze nieuwe technologie te laten zien. Wat Blue Engineering betreft, zien we zijn oproep vooral in een bredere context: hoe kunnen wij de nog relatief nieuwe technieken en principes van additive manufacturing laten landen bij onze klanten en relaties om te komen tot nieuwe producten, halffabricaten en productieprocessen?

Recentelijk publiceerde IEEE (the world’s largest professional association for the advancement of technology) het bericht dat in 35% van de Engineering vacatures in de Verenigde Staten men 3D printing vaardigheden vraagt. In Nederland zal dit niet anders zijn. Gezamenlijk met onze partner ColorFabb, producent van 3D-filamenten voor 3D printers, starten wij daarom een inventarisatie welke 3D printing vaardigheden engineers nodig hebben om te beantwoorden aan de opkomende vraag in de Nederlandse high-tech en maakindustrie. Ken jij of ben jij iemand die ons hierin kan helpen? Wij horen graag van je, via ons contactformulier. Binnenkort praten we je bij!

Geschreven door Bart Verlegh, marketing professional